Steg ett, det första du bör göra innan du ens du kontaktar en mäklare eller springer på visningar är att inventera dina finanser. Kolla upp om du har råd helt enkelt och hör efter med din bank hur mycket du kan låna och vad månadskostnaden skulle bli vid olika prisnivåer.

En grundregel, är att man bör kolla upp sin kreditvärdighet en så där sex till tolv månader innan du sätter igång att leta hus eller lya. Då har du god tid på dig och alldeles utmärkta möjligheter att reda på hur mycket du kan låna och till vilka vilka villkor. Då vet också ungefär vilka objekt du kan tänkas ha råd med och vilka som ligger för högt i pris. Tänk också på att du kommer behöva lägga en ganska rejäl kontantinsats, det är inte som för när den både var lägre och man dessutom kunde låna pengar även till med hjälp av ett så kallat topplån. Numer måste du lägga 15 procent av bostadens pris i kontantinsats. Det blir snabbt mycket pengar om du letar lägenhet eller villa i ett attraktivt område, exempelvis i Stockholmstrakten,.

När du väl fått ordning på finanserna kan det vara bra att börja lista dina grundkrav på din framtida bostad. Måste det ligga skola eller annan barnomsorg i närheten?- Hur är det med kollektivtrafik eller är det kanske viktigare med bra och billig parkering för bilen? Du kanske rentav behöver ett eget garage? Hur stor boyta och hur många sovrum behöver du? Öppen eller traditionell planlösning? Kanske är en stor gårdsplan där hunden kan springa lös av stor vikt?

Som synes är det mycket man gör klokt i att hålla reda på innan fastighetsaffären. Vi kommer att utveckla det här i kommande texter. Du kan bland annat läsa mer om saker att tänka på innan bostadsaffären här.

Leave a Reply

Your email address will not be published.